Gå til hovedindhold

Tips: Sådan vælger du den rette tagbeklædning

Vil du lægge et nyt tag? Så skal du bl.a. tage stilling til, hvilket materiale skal anvendes til taget. Og for at finde ud, hvilket materiale du skal vælge, skal du både tage stilling til materialets egenskaber, til tagkonstruktionen og til prisen. Hvad det sidste gælder, så vil du fx mærke en drastisk prisforskel mellem stålplader og teglsten, da simple stålplader er langt den billigste af de to typer tagmaterialer.

Kan du ikke bare google ”nyt tag pris”?

Nu er prisen imidlertid ikke alt, når du skal vælge tag. Så efter at have søgt lidt på ”nyt tag pris” kan du prøve at researche, hvordan de forskellige materialer til tagbeklædning adskiller sig fra hinanden, hvad angår deres vægt, modstandsdygtighed og levetid. Hvad det første gælder, kan det siges, at jo tungere materialet er, jo stærkere skal den underliggende tagkonstruktion være at kunne bære det. 

Er en tagbeklædning meget eller lidt modstandsdygtig?

Hvad så med modstandsdygtigheden? Det er ret vigtigt at vide, at der ikke så nemt går hul i tagets tagplader eller teglsten, uanset om hullerne opstår ved frostsprængninger, hagl eller noget tredje. For når først der er hul igennem taget, vil vand måske kunne trænge ind i tagkonstruktionen og føre vandskader med sig. Vedvarende fugtighed i tagkonstruktionen giver i øvrigt gode vilkår for svamp.

Har tagbeklædningen nemt ved at bukke under for flammer?

Har tagets beklædning nemt ved at bryde i brand? Svaret vil være nej ved de fleste tagbeklædninger, men stråtækte tage er selvfølgelig meget brandbare. Teglsten forgår knapt så let i flammer, og det samme kan i øvrigt siges for metal og asfalt. Ønsker du at blive klogere på valg af materialer til dit nye tag på et generelt plan? Læs mere om, hvad du bør vide, når du skal have nyt tag her hos Bygliga.

Teglsten og skifer tåler de danske vejrlig længe

Som du nok efterhånden kan fornemme, spiller ved valg af nyt tag pris en beskeden rolle. Som noget andet kan du have en tagbeklædnings levetid med i dine betragtninger, når du skal vælge materiale til tagbeklædning. Med tiden bliver alle tag brudt ned af vejret, men teglsten, skifer og metal er tre materialer, der holder sig godt selv efter mange år. De er altså oplagte, når du skal have nyt tag lagt.

Har du overvejet et grønt tag?

Her i Danmark er der sjældent så varmt udenfor, at vi har behov for at tænde for aircondition. Men hvis du ønsker et tag med temperaturregulerende effekt, har du nogle forskellige at vælge fra. Fx så kan du få et grønt tag, altså et tag hvor planter gror. Om sommeren vil vand fra forgangne byger optaget i sådan et tags jord fordampe, hvilket fører varme væk fra boligen. Men har du andre valg?

Blanke stålplader kan reflektere noget af solens varme

Ja, for du kan alternativt vælge stålplader, der reflekterer solens varme, så det er begrænset, hvor meget af den kommer i omløb i hjemmet. Igen: Her til lands kan det virke omsonst at vælge tag ud fra dets temperaturregulerende effekt, for vi har ikke voldsomme hedebølger med alenlange tørker i kølvandet. Men vil du leve køligt, var det måske ikke helt tosset at have det med i overvejelserne.

Pust liv i dit halvkedelig tag – tagrenovation er nøgleordet

Har din bolig et halvkedeligt tag, du ønsker at puste nyt liv i? Så er tagrenovation nøgleordet. Hvad er tagrenovation så? Det består af en række forskellige ydelser. Ved tagrenovation bliver taget til at starte med typisk rengjort og evt. algebehandlet. Dette får både det bedste frem i taget, som det er nu, og så gør dette det også muligt at se, hvor der nu er behov for at sætte ind i det videre arbejde. 

Såvel tag som undertag kan ved tagrenovation istandsættes

Er taget prydet med tagplader, skal de ved tagrenovation spændes op, så de ikke så nemt lader sig blive blæst bort. Ødelagte tagsten skal selvfølgelig skiftes ud, og er der problemer med undertaget, skal der tages hånd om dem. Er det mange år, måske endda årtier, siden, at du sidst fik nogen til at kigge på dit tag, er det måske oplagt at hive fat i et firma til at udføre tagrenovation på dit slidte tag.

Er du i tvivl om valg af tagbeklædning? Spørg professionelle

Forhåbentlig har du nu fået en smule at gå videre med, når du enten skal have lagt et helt nyt tag eller blot have shinet dit nuværende tag op. Det er nu engang mere kompliceret at skulle tage stilling til fx stål vs. skifer, end du får indtryk af ved bare at søge på prisforskellen alene og så vælge stål, da det er billigst. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, er der dog professionelle, du kan spørge til råds.