Gå til hovedindhold

Dette skal du vide om isolering af bolig

Isolering af boligen er en vigtig del af at sikre et behageligt og energieffektivt hjem. Der findes mange forskellige typer isolering, og derfor kan det være svært at vide, hvilken type der er den rigtige for netop din bolig.

Der findes tre forskellige former for isolering: varmeisolering, kuldeisolering og akustisk isolering. Hvilken type du skal vælge afhænger af, hvor i huset du ønsker at isolere, samt hvilket materiale der passer bedst til netop dit hus.

Ydervæggene udgør ca. 30 % af husets samlede overflade, og derfor er det en god idé at isolerer dem ordentligt for at undgå store tab af varme fra huset. Hulmursisolering er meget vigtigt, da det kan have konsekvenser, som skimmelsvamp, hvis huset ikke er isoleret ordentligt.

Det er ikke kun ydervæggene, der kan trænge varme ud af huset. Taget og gulvet udgør også en stor del af husets overflade, og derfor er det ligeså vigtigt at isolerer det ordentligt.

Det er altid en god idé at tjekke op på, hvor godt dit hus er isoleret. Hvis ikke det er isoleret ordentligt, kan det have store konsekvenser for din varmeregning. Søg hjælp hos en professionel, som kan hjælpe dig med at finde de bedste løsninger for netop dit hus.

Hulmursisolering

Hulmursisolering er en effektiv isoleringsmetode, og meget vigtigt for indeklimaet. Man benytter ofte mineraluld til 
hulmursisolering, da det er en effektiv isoleringsmetode, som er specialiseret til formålet. 

Mineraluld har en række 
forskellige egenskaber, som gør den særligt velegnet til hulmursisolering. Det er let at arbejde med, og 
det kan skabe en effektiv barriere mod varme og kulde. Det er vigtigt at man ikke selv giver sig kast med 
hulmursisolering, da det er en meget kompliceret proces, som kræver specialviden. 

Det er bedst at lade professionelle håndtere dette, hvilket der heldigvis er mulighed for. Hulmursisolering vil med tiden kollapse - især hvis isoleringen blev lavet for mange år siden. Det er derfor vigtigt at få den inspiceret med jævne mellemrum, så man kan 
forebygge skader på huset. Disse skader kan være meget dyre at reparere, og det kan have store kensekvenser på længere sigt - så sørg for at holde godt øje med din bolig.

Hvilke steder i en bolig kan man isolere, og hvilke materialer kan man bruge til at isolere?

Der er mange steder i en bolig, hvor man kan isolere. Dette kan eksempelvis være vinduer og døre, men det kan også være loftet eller gulvet. Derudover er der også nogle steder, hvor det ikke er så vigtigt at isolere, fordi der ikke er så meget varmetab. Et af de steder, hvor det er vigtigt at isolere ordentligt er vinduerne. 

Vinduerne udgør typisk den største del af varmetabet i en bolig, og derfor bør man gøre alt for at undgå dette. Dette kan man gøre på flere måder, men den mest effektive metode er nok at isolerer med plader eller film, som man monterer udefra. På denne måde undgår man også kondens på indersiden af vinduet. 

Loftet er et andet sted, hvor der ofte er store huller mellem isoleringen og tagpladerne. Disse huller skal helst lukkes så godt som muligt for ikke at tabe varme - her kan fugemasse eller tætningsbark være en god idé at bruge. 

Gulvet kan også have utætheder til krybekælderen eller andet under gulvet - disse skal helst lukkes så godt som muligt med tætningsbark eller fugemasse for ikke at tabe varme herfra. Igen er det vigtigt at kontakte en professionel for at få den bedste rådgivning, så man ikke bruger materialer, der ikke er egnede til isolering eller kommer til skade under processen.

Isolering har stor indflydelse på varmeregningen

Isolering kan have en stor indflydelse på ens varmeregning. Hvis man har dårlig isolering, kan det betyde, at man bruger mere energi på at opvarme sit hus, og dermed også får en højere varmeregning. Derfor er det vigtigt at have god isolering i sit hus - især hvis man bor et sted, hvor temperaturen svinger meget. 

Man kan overveje at få lavet en isoleringsanalyse af sit hus for at se, om der er nogle steder, hvor der er behov for bedre isolering. Dette kan gøres ved at få en professionel til at komme ud og kigge på huset eller ved selv at tjekke sin boligs tekniske dokumentation. Husets alder og type kan også have indflydelse på, hvor god isoleringen er - ældre huse har typisk ikke så god isolering som nyere huse. Derfor er det endnu mere vigtigt, at man sørger for at være opmærksom på manglende isolering, hvis man bor i et ældre hus. Bor man i et nyere hus, så er det stadig en god idé at tjekke isoleringen, da der også kan være steder, hvor der er behov for forbedringer, men der bør selvfølgelig ikke være de store problemer at komme efter.

Det er altså en god idé at sætte sig ind i, hvordan man kan forbedre isoleringen af sin bolig. På den måde kan du nemlig spare penge på varmeregningen.