Gå til hovedindhold

Det store boligkøb: Få overblik over dine udgifter

Har du boligdrømme, som du gerne vil føre ud i livet, men mangler du indsigt i, hvordan processen foregår, og hvad det hele egentlig kommer til at koste i sidste ende? Så er du bestemt ikke alene, da det er de færreste almene danskere, særligt førstegangskøbere, som ved, hvad det indebærer, når hele regnskabet skal gøres op. 

De fleste ved dog nok godt, at det ikke er helt billigt, og de har derfor været i banken for at bede om et lån, som de kan bruge på at købe huset. Det vigtigste at huske på, når man køber hus, er dog, at det er en investering, som man i sidste ende med den rette placering og kvalitet kan tjene gode penge på. Det kan gøre det lidt nemmere at tage et lån til det.

Vi giver dig her en oversigt over nogle af de udgifter, som du kan regne med, når du skal købe hus.

Hyr en byggesagkyndig

En byggesagkyndig er en person, som er ekspert i vurdere tilstand. Kort sagt er det altså denne person, du skal have fat i, når husets tilstand skal vurderes for at se, om der er behov for udbedringer, og hvilke presserende mangler huset vil komme til at stå over for inden for overskuelig fremtid. Det er måske ikke tydeligt for dig, at huset skal have nyt tag, men en byggesagkyndig vil hurtigt kunne give et estimat på, hvornår der skal lægges nyt tag på.

En byggesagkyndig laver en tilstandsrapport, som I får lov at se, inden I godkender købet. Hvis huset har nogle mangler, som ikke er blevet nævnt af mægler eller ejer, så kan man bruge tilstandsrapporten til at skrue prisen i bund, hvis det viser sig, at det er noget, som det ikke skal være. Et nyt tag eller et nyt badeværelse er eksempelvis en stor omgang, og det er ikke uvæsentligt at kunne spare 200-300.000 ved huskøbet. Du kan her få et tilbud på en byggesagkyndig.

Diverse statslige omkostninger

Når man skal flytte ind i en ny bolig, er der nogle faste udgifter til staten, som man ikke kan slippe for uanset boligens størrelse. Der er to ting, man skal betale til staten, når man flytter ind: Tinglysningsafgift af skødet og tinglysningsafgift af realkreditlån og banklån.

Begge disse omkostninger er procentbaserede, og de løber op i mange tusinde kroner – oftest et femcifret beløb. For skødet skal man typisk betale 15.000 kroner, hvis ens bolig koster lidt over to millioner, hvilket er en meget gennemsnitlig pris for førstegangskøbere.

Derudover er der selvfølgelig banklånet, men det giver sig selv. Du kan også vælge at hyre et flyttefirma til at flytte dine ting. Det koster også et par tusinde kroner, og selvom du har nogle stærke venner, så går det bare hurtigere med et flyttefirma, og det er meget nemmere at koordinere. Samtidig flytter de også alle tingene ind, og du slipper sågar for at betale dem i pizza efterfølgende.