Gå til hovedindhold

3 tips til dig der bor til leje

Når du bor til leje, er det vigtigt at man har styr på sine rettigheder. Ikke blot for at mindske omkostninger forbundet med fraflytning, men også hvis man ønsker fejler og mangler istandsat. Har man ikke stået i situationen før, kan det svært at kende til alle ”do’s and dont’s”, og det kan blive dyrere end forventet at fraflytte lejligheden. Man kan komme langt ved at gøre sin egen research på nettet, men det kan være meget omfattende med alle de paragraffer og forskellige informationer der findes.

I følgende artikel vil vi helgardere dig som lejer, så du trygt kan falde tilbage i en god seng om aftenen, uden at skulle bekymre dig om en grov udlejer eller diverse udgifter.

Vær rimelig overfor udlejer

Først og fremmest så skal man være rimelig hvis man forventer at blive behandlet med rimelighed. Det nytter ikke noget at gå i spidse sko fra start, da det kun gør din tilværelse i ejendomme mere besværlig.
Hvis man fra start er rimelig overfor udlejer ved at være forståelig overfor tidsfrister, og på samme tid selv forsøger at bedre visse situationer i lejligheden, så er chancen for at udlejer behandler dig med rimelighed meget større end hvis du er krævende fra start.

Med det sagt, så har man selvfølgelig sine rettigheder, og mangler skal selvfølgelig bedres hvis de er omfattende og udenfor din egen værktøjskasse at bedre.

Lav en grundig indflytningsrapport.

Det kan måske allerede være for sent, hvis du står og skal fraflytte lejemålet, alt andet lige så er det dit stærkeste træk, når du skal fraflytte ejendommen og udlejer kræver en større regning for istandsættelsen. Så hvis du er i færd med at lede efter ledige lejeboliger, så er det vigtigste du kan gøre i forbindelse med indflytning at lave en grundig indflytningsrapport sammen med udlejer, hvor du samtidig tager grunde billeder af alle fejl og mangler.

Denne rapport vil være din bedste ven den dag, hvor udlejer står og kræver et større og uretfærdigt beløb for istandsættelsen. Det er selvfølgelig ikke en selvfølge at du slipper for at betale bare fordi du hat taget billeder af ejendommen. Det forudsætter selvfølgelig at det er urimelige krav som udlejer udsteder.

Gennemlæs din kontrakt grundigt

Mange magter ikke at gennemlæse den lange kontrakt, men det kan vise sig at være besværet værd. Der kan i §11 være diverse afvigelser fra lejeloven, som udlejer at påsat, og du ender altså med at skulle opfylde disse. Det kan være krav om vedligeholdelse mv. som du hæfter for i sidste ende. Ved at læse kontrakten grundigt igennem, er du helt sikker på hvad du går ind til.

Det er også vigtigt at du tager billeder af lejligheden når du fraflytter den. Er du så uheldig at du modtager et urimelig krav på istandsættelse, har du dermed beviser for i hvilken stand du efterlod lejligheden ved fraflytning. Har du oveni i dette grundige billeder i fra indflytningsrapporten er du endnu bedre stillet. Du bør aldrig bare betale regningen, hvis du mener at den er uretfærdig, da mange private udlejere ofte vil forsøge at få så meget af istandsættelsen betalt på din regning.